Sağlık görevlileri de depremde ön saflarda yer aldı: “Bütün eksikliklere ve hatalara rağmen durmadan merhem olmaya çalıştık”
Deprem felaketinin yaralarını sarmak için ilk anda seferber olan sağlık çalışanları oldu. Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Hasret Akarken, sağlık çalışanlarının emeklerini ve sürece ilişkin vardıkları sonuçları anlattı. “Açıkçası bu felaket bize ülke olarak hazırlıklı olmadığımızı gösterdi. Ancak eksikliklere, hatalara ve hatalara rağmen sağlık çalışanları hayat kurtarmak için seferber oldu. Yaşadıklarımızdan ders çıkarıp bilime dönelim” dedi.
Ülkemizi derinden sarsan, binlerce canımızı alan, şehirlerimizi yerle bir eden depremde sağlık çalışanları, pandemi döneminde olduğu gibi yine ön saflarda çalıştı.
Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Hasret Akarken, sağlık çalışanlarının depremden etkilenen vatandaşlarıma hizmet etmek ve beyin sarsıntısının yaralarını sarmak için yaptığı çalışmaları anlattı.
”Maalesef İLK AŞAMADA KOORDİNASYON KURULAMAZ”
Akarken, şunları söyledi: “Pandemi döneminde olduğu gibi yaşanan büyük felaketin ardından sağlık kurumu çalışanları fedakarlıkta yine ön saflarda yer aldı. Öncelikle deprem bölgesinde görev yapan sağlık çalışanları, deprem bölgesine merhem olmaya çalıştı. deprem felaketinden sonra yaraları çalıştıkları kuruma nakletmek suretiyle Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) olarak ve daha önce deprem bölgesinde görev yapmış sağlık kurumu çalışanları olarak biz sağlık kurumu çalışanları olarak; depremzedelere sağlık hizmetlerini etkin ve verimli bir şekilde sunmak ve bu büyük felaketin sonuçlarıyla aktif olarak çalışmak için maalesef ertesi güne kadar arkadaşlarımızla bağlantı kuramadık.Depremde maalesef uyum sağlanamadı. Bölge ilk etapta.”
İMKANSIZLIKLARDA HAYAT KURTARAN HAREKET
Akarken, anlatımına şöyle devam etti: “Yollarda oluşan hasar nedeniyle sağlık kuruluşlarına ulaşım olumsuz etkilense de sağlık çalışanları enkazdan çıkarılanların hayatta kalması için ellerinden geleni yaptı. hastane bahçeleri deprem bölgelerinde birden fazla hastaneyi kullanamadıkları için elektrik ve su sıkıntısı maalesef hijyen kuralları sağlık çalışanını da etkiledi.Askeri helikopterlerin devreye girmesinden sonra hep hastanelere gelinerek umutlar arttı. bölgeye ve hasta naklinin sağlanması.Daha sonra askeri gemilerde ve hastane olarak sevk zincirine katılmasıyla depremin yaşandığı 80 saatin sonunda ahenk biraz düzene girdi.Elektrik hatları ayakta olmadığı için, Bölge elektriksiz kalırken, süreçler yavaş ilerlerken, sağlık çalışanları zor saatler geçirdi.Orada bulunanların yanı sıra, uzaktakiler de şapka bölgesi de imkansızlıkların farkındaydı. Bağlantı başladığında elimizden geldiğince eksiklikleri gidermek bizim sorumluluğumuz olan yardım kampanyasına katıldık. Diğer tarafta sağlık hizmeti veren, arama kurtarma çalışmalarına katılan arkadaşlarımızın bize ilettiği eksiklikleri gidermeye çalıştık. Bazen bürokrasiye takılan süreçlerimiz olmadı, sarsıntılarla ilgili sendikamızda uyum komitesi kurarak yaptık. Bu süreçte sendikamızın Engelliler Komitesi de sivil toplum kuruluşlarıyla platform kurarak yaralara merhem olmaya çalıştı. Arama kurtarma faaliyetlerinde ambulans arızaları meydana geldi. Arızaların giderilmesi noktasında ekipman temininin uyumlaştırılmasında sorunlar yaşandı. Açıkçası bu felaket bize ülke olarak hazırlıklı olmadığımızı gösterdi.”
”Yaşadıklarımızdan ders çıkaralım ve bilime dönelim”
Süreç ve yapılması gerekenler hakkında bilgi aktararak, “O bölgede hala mağduriyetler var. İnsanlar çadırlarda hatta arabalarda kalıyor. Devletimiz bu işe gönül vermiş STK’larla uyum sağlamalı ve birlik olarak tek yürek olmalı.” Bir an önce yapıp konteyner sayısını artırın.Görüştüğümüz arkadaşlarımız o bölgeden çıkmak istemiyorlar.Aslında o bölgenin insanı o bölgede hizmet vermeye can atıyor.İnanın gurur duyuyorum ki birçok Aldığım telefonlar o bölgeye gitmek isteyen insanlarla dolu.Türkiye aslında tek yürek oldu.Biz bu süreçte yaşadığımız deneyimlerden gördük ki temiz görünerek değil güzellik yaparak görünmek istedik.Fedakârca çalışan sağlık çalışanları. ilk andan itibaren çok başarılı bir organizasyonla koordineli olarak arama kurtarma grupları ve STK’lar haline geldik.Çocukluğumuzda fotoğrafçılık derslerinde doğal afetlerin resimlerini çizdiğimizde Kızılay çadırı çizerdik,eksiklerini görürdük,mi? bu depremde çıkarlar, çabalar ve farkındalık. Unutmayalım ki bilmediklerimizi araştırarak, okuyarak ve sorarak öğrenir, hatalarımızdan ders çıkarırız. Paramız yoksa kazanacağız. Her şeyin çaresi var yeter ki bilime dönelim, yaşadıklarımızdan ders çıkaralım, kayıplara uğramayalım. Afetler geldiğinde hata yapmaya devam edersek, kayıp ruhların tedavisi yok” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı