Haber

AB Gazze’de çözüm için İsrail’e baskı yapmaya hazırlanıyor

Financial Times gazetesi, AB dış politika servisinin elinde bulunan bir belgeye atıfta bulunarak, bu toplantıda İsrail’in Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkmaya devam etmesi halinde bu ülkenin karşılaşacağı sonuçları AB’nin belirleyeceğini yazdı. Brüksel, ittifak üyesi ülkeleri Filistin’deki barış planına ‘katılmanın veya katılmamanın sonuçlarını özetlemeye’ davet edecek.“K” ifadesini kullandı.

AB dışişleri bakanlarının toplantısında görüşülecek plan, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını ve iki ülkenin karşılıklı tanınmasını içeriyor.

Gazetede görüşlerine yer verilen AB yetkililerine göre, bu planda İsrail için “cesaret verici ve caydırıcı unsurların” yer aldığı belirtilirken, Brüksel’in mevcut başbakana herhangi bir şey empoze etmenin zor olmasına rağmen bunu söylediği bildirildi. Bakan Benjamin Netanyahu’nun görev süresi “sonsuza kadar” süremezdi.

AB’de İsrail’e tepkiler artıyor

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep BorrellSon açıklamalarında iki devletli çözümün “tek çıkış yolu” olduğunu vurgulayarak Netanyahu’yu bunu engellemeye çalışmakla suçladı.

Borrell, 19 Ocak’ta İspanya’nın Valladolid Üniversitesi’nden ‘fahri doktora’ unvanı alırken yaptığı son açıklamada şunları söyledi: ” İsrail, Filistin devletinden kaçınmak ve onu zayıflatmaya çalışmak için Hamas’ı kurdu ve finanse etti“İddialarda bulunarak” Her ne kadar İsrail reddetmekte ısrar etse de, uluslararası toplumun baskısıyla iki devletli çözümün barışı getireceğine inanıyoruz.“dedi.

İsrail ve Filistin’in kendi başlarına anlaşmaya varamayacak kadar karşıt olduklarını kaydeden Borrell, Arap dünyasına, Avrupa’ya, ABD’ye ve tüm Birleşmiş Milletler’e çağrıda bulundu. iki devletli çözümteşvik çağrısında bulundu.

Borrell’in ” HamasEl Fetih liderliğindeki Filistin yönetimini zayıflatmak için. Yıllarca İsrail hükümeti tarafından finanse edildiAçıklamaları uluslararası toplumda geniş yankı uyandırdı.

Ocak ayının başında Lübnan ve Suudi Arabistan’ı ziyaret eden Borrell, Ortadoğu’da bölgesel çatışmaların önlenmesi gerektiği, AB ile Arap ülkelerinin iki devletli çözüm için birlikte çalışması gerektiği mesajlarını verdi.

AB dışişleri bakanları, yarın Brüksel’de yılın ilk toplantısında İsrail, Filistin, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan dışişleri bakanları ve Arap Birliği Genel Sekreteri ile de bir araya gelecek.

Toplantıda önümüzdeki aylarda Orta Doğu’da iki devletli çözüme yönelik uluslararası barış konferansı düzenlenmesine yönelik hazırlıklar da ele alınacak.

Toplantının gündeminde ayrıca, AB’nin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere karşı şiddet uygulayan yasa dışı Yahudi yerleşimcilere yaptırım uygulama hazırlıkları da yer alacak.

Kızıl Deniz

AB, Kızıldeniz’deki ticari gemilerin seyir güvenliğini sağlamak için askeri bir misyon başlatmak istiyor.

Kızıldeniz’deki AB misyonuna katkıda bulunması beklenen ülkeler arasında Fransa, Almanya, Yunanistan, Hollanda, İtalya ve Belçika yer alıyor.

AB dışişleri bakanlarının Kızıldeniz misyonuna ilişkin son hazırlıkları görüşmesi bekleniyor.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana şiddetli saldırılar düzenlediği Gazze’yle dayanışma kapsamında, Yemen’deki Husiler, Kızıldeniz’de İsrail’e ait veya İsrail’in işlettiği kargo gemileri ile İsrail’e ve İsrail’den mal taşıyan gemilere saldırdı. füzeler ve insansız hava araçlarıyla. araçlarıyla hedef alıyor.

Kızıldeniz’de yaşanan olaylar uluslararası konteyner taşımacılığı fiyatlarında büyük artışa neden oldu. Kızıldeniz’deki tıkanmadan en olumsuz etkilenen ülkeler arasında AB ülkeleri yer alırken, Avrupa’da birçok otomotiv fabrikasının tedarik sorunları nedeniyle üretimi durdurduğu bildirildi.

Ukrayna

AB dışişleri bakanlarının bir diğer ana gündemi ise Rusya-Ukrayna gerilimi ve AB’nin Ukrayna’ya askeri ve mali yardımı konusunda üye ülkeler arasındaki anlaşmazlıklar.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba’nın video konferansla katılacağı toplantıda, Ukrayna’ya yönelik uzun vadeli güvenlik politikaları ve askeri takviyelerin bakanlar düzeyinde ele alınması bekleniyor.

AB Yönetim Kurulu Başkanı Ursula von der LeyenUkrayna, savaşta başarılı olabilmesi için Ukrayna’ya daha fazla silah ve malzeme desteği sağlanması gerektiğini her fırsatta yinelese de tüm üye ülkeler aynı fikirde değil.

Macaristan, AB bütçesinin üye ülkeleri desteklemesi gerektiği, Ukrayna’da ciddi yolsuzlukların olduğu ve Batı’nın çatışmada verdiği desteğin durumu değiştirmeyeceğini öne sürerek AB’nin Ukrayna’ya 50 milyar avroluk mali destek planını veto etmişti. sonuç.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın görüşlerini destekleyen bir diğer Avrupalı ​​lider olan Slovakya Başbakanı Robert Fico ise diplomasiye inanarak Batı’nın Ukrayna-Rusya Savaşı’na yönelik politikalarının başarısız olduğunu, çözümün Ukrayna’ya daha fazla silah sağlamak olmadığını savundu. .

Ukrayna’ya yönelik mali destek planına ilişkin henüz karar almayan AB liderlerinin, 1 Şubat’ta Brüksel’de yapılacak toplantının ana gündem maddesi, 50 milyar avroluk mali yardımın onaylanması olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu