Haber

ASKİ’nin altyapı yatırımı ikiye katlandı

ANKARA (İGFA) – ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, ASKİ’nin Başkent genelinde eş zamanlı yürüttüğü yatırım çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere Gölbaşı, Yenimahalle, Mamak, Kızılcahamam, Bala ve Polatlı ilçelerinin muhtarlarıyla bir araya geldi.

ASKİ’nin Nisan 2014 – Mart 2019 seçim dönemindeki düzenli gelir ve yatırımlarını, Lider Mansur Yavaş yönetimindeki (Nisan 2019 ve sonrası) gelir ve yatırımlarla karşılaştıran Akçay, yatırımın doğru yere, doğru yapılması gerektiğinin altını çizdi. zaman ve dedi ki:

“Yatırım dediğimiz şey bütçeleme ve planlama işidir. Kaynakları kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlar arasında istikrarlı ve aktif bir şekilde dağıtarak hem bugünün taleplerine hem de gelecek planlarına cevap vermeye çalışıyoruz. ASKİ’nin su, atık su, Vilayetler Bankası ve iştirak payları yani sistematik gelirleri üzerinden bir hesaplama yaptığımızda 2 dönem arasında gelirlerimizde 1,9 milyar dolar (yüzde 60) azalma görüyoruz. Su ve kanalizasyon işleri ile Vilayetler Bankası hisselerinden Nisan 2014 – Mart 2019 döneminde ASKİ’nin kasasına 3,2 milyar dolar, Nisan 2019 – Ağustos 2023 döneminde ise 1,3 milyar dolar girdi. “Kurumun giderlerinin çoğu dolara endeksli olduğu için neden gelirimizi dolar üzerinden hesaplıyoruz?”

YATIRIMLAR İKİ KAT ARTTI

Başkan Yavaş döneminde yatırımların ikiye katlandığını kaydeden Akçay, “Kurumun gelir tablosuna TL bazında bakalım. Tabi bunu yaparken 2014-2019 yılları arasındaki bütçeleri enflasyona göre düzelterek bugüne getirmemiz gerekiyor. Buna göre ASKİ’nin kasasına önceki dönemde 121 milyar lira, bu dönemde ise 60 milyar lira girdi. “Yani ASKİ’nin gelirleri TL bazında reel olarak yarı yarıya azaldı” dedi.

Toplantıya katılan muhtarlara Şereflikoçhisar, Polatlı, Kızılcahamam ve Mamak ilçelerine özel hazırlanan içme suyu, kanalizasyon gibi üretim haritalarını gösteren Akçay, “Mesela Şereflikoçhisar için rakamlar oldukça ilginç. Şereflikoçhisar’da içme suyu hattı üretimi önceki dönemde 25 bin 874 metre iken bu dönemde 313 bin 480 metre oldu. Neredeyse 12 kat daha fazla iş yapıldı. Önceki dönemde 6 bin 686 metre olan atık su hatlarının imalatı bu dönemde 99 bin 751 metre olurken, 15 kat daha fazla çalışma yapıldı. Önceki dönemde bakım onarım gören depo sayısı 0 iken bu dönemde 18 oldu. Resim çok net. Diğer birçok ilçede de benzer tablo var” dedi.

Akçay, ASKİ’nin bütçe kullanım performansının da çok iyi olduğunu vurgulayarak, “Üzerimize düşen sorumlulukla, kaynakları Ankara halkı için en verimli şekilde kullanmaya çalışıyoruz.”

gevas-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu