Haber

Avustralya Ulusal Bilim Vakfı: İlaca Dirençli Süper Mikroplara Karşı Acil Eylem Gerekiyor

CANBERRA, 28 Şubat (Xinhua) — Avustralya’nın ulusal bilim kurumu, ilaca dirençli mucizevi mikropların yayılmasını önlemek için acil önlem alınması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Salı günü yayınlanan bir raporda, Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kuruluşu ve Avustralya Teknolojik Bilimler ve Mühendislik Akademisi, antimikrobiyal direnci “yakın bir küresel sağlık krizi” olarak ilan etti.

Antimikrobiyal direnç, antibiyotikler gibi onları öldürmek için tasarlanmış ilaçların aşırı veya yanlış kullanımı sonucunda bakteriler ve diğer mikroplar ilaçlara dirençli hale geldiğinde ortaya çıkar.

Birleşmiş Milletler Çevre Programına göre, acil önlem alınmazsa 2050 yılına kadar her yıl 10 milyon insan antimikrobiyal direnç nedeniyle ölebilir. Dünya Sağlık Örgütü bu tehlikeyi küresel sağlığa yönelik en büyük 10 tehditten biri olarak listelemiştir.

Salı günkü rapor, Avustralya’nın antimikrobiyal direncin etkilerini hafifletmesine yönelik temel zorlukları ve fırsatları belirleyerek daha fazla ulusal uyumlaştırma ve olası tahlillerin daha kolay ticarileştirilmesi çağrısında bulundu.

Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu Antimikrobiyal Direnci En Aza İndirme Misyonu Başkanı Branwen Morgan, “Antimikrobiyal direnç, modern tıbbı baltalayabilir ve en kritik antimikrobiyal ilaçların bazılarını etkisiz hale getirerek bizi ilaca dirençli enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirebilir” dedi.

Morgan, “Antimikrobiyal direnç, her yıl dünya çapında 1,27 milyondan fazla ölümden sorumlu ve bu sayı artıyor. Avustralya’daki modelleme, antimikrobiyal direncin yılda 5.000’den fazla ölümden potansiyel olarak sorumlu olabileceğini gösteriyor” dedi.

Rapora hükümet, akademi ve endüstriden 100’den fazla uzman katkıda bulundu.

Rapor ayrıca, antimikrobiyal direnç çabasında potansiyel olarak etkili teknolojilerin makul örneklerini de içeriyordu. Bunların arasında patojenler bulunduğunda renk değiştiren yüzey spreyleri ve zararlı mikropları su yollarına ulaşmadan önce tespit edip etkisiz hale getiren tuvaletler yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu