Haber

Çin, Tayvan çevresinde tatbikat başlattı

Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA), Tayvan çevresinde ortak hava ve deniz tatbikatlarının başladığını duyurdu.

Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Operasyonları Bölgesi Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Albay Shi Yi, Çin ordusunun Tayvan çevresinde hava ve deniz tatbikatları başlattığını duyurdu. Albay Shi Yi, tatbikatın ortak muharebe hazırlık devriyeleri ve ortak ateş gücü tatbikatlarını içerdiğini belirtti. Tatbikatın ABD ve Tayvan’ın provokasyonlarına kararlı bir yanıt olduğunu kaydeden Shi Yi, herhangi bir somut eyleme işaret etmedi. Shi Yi, Çin ordusunun ülkenin ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını da vurguladı.

Çin ABD’ye tepki gösterdi

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan 2023 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na tepki geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, yazıda yer alan Tayvan ile ilgili kararların “tek Çin” unsuruna ve Çin ile ABD’nin ortasındaki ortak deklarasyonlara aykırı olduğu, barış ve istikrarı ciddi şekilde etkilediği ileri sürüldü. Tayvan Boğazı. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, ABD’nin Tayvan’a toplam maliyeti 10 milyar dolara kadar olan güvenlik üsleri ve silahlar sağlayacağını belirtiyor.

Pelosi’nin ziyareti sonrası gerilim başladı

Çin, Tayvan’ı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. Çin yönetimi, yaklaşık 24 milyon nüfusa sahip Tayvan’ın yönetimini “barışçıl birleşme” adı altında devralmak isterken, bu amaçla güç kullanmaktan çekinmeyeceğini belirtiyor. Pekin ayrıca diğer ülkelerin Tayvan ile resmi temasını “egemenliğin ihlali” olarak görüyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi başkanlığındaki ABD heyetinin geçtiğimiz Ağustos ayında Tayvan’a yaptığı ziyarette ada çevresinde bir hafta süreyle gerçek mühimmat tatbikatı yapmasına Çin sert tepki göstermişti. – PEKİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu