Haber

Çin’in Sincan bölgesinde Covid-19 isyanı büyüyorUrumçi’de salgın tedbirleri protesto edildi

– Çin’in Sincan bölgesinde Covid-19 isyanı büyüyor

Urumçi’de salgın önlemleri protesto edildi

URUMÇİ – Çin’in Sincan Uygur Bölgesi’nin merkezi Urumçi’de karantinada olduğu iddia edilen bir apartmanda perşembe günü çıkan yangında 10 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından halk, yerel hükümet binasının bulunduğu meydanda ve diğer bölgelerde toplanarak Covid-19 tedbirlerini protesto etti.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne bağlı Urumçi kentinde karantinada olduğu belirtilen bir apartmandaki dairede perşembe günü çıkan yangın sonucu 10 kişinin hayatını yitirmesi, korona virüsle çaba önlemlerine yönelik reaksiyonları arttırdı. Toplumsal medyada paylaşılan görüntülerde, Urumçi halkının mahallî hükümet binasının yer aldığı meydanda ve kentin öteki noktalarında toplanarak Çin idaresinin katı karantina önlemlerini protesto ettiği görüldü.

Yerel hükümet binasına yürüyen protestocular, “Karantinaya son”, “Öleceksek birlikte ölelim” sloganları attı. Protestocular, ayrıyeten “Ayağa kalk! Köle olmak istemeyenler” dizeleriyle başlayan Çin ulusal marşını da söyledi. Beyaz kollayıcı tulum giyen yetkililer ve polisler ise bariyerleri aşmaya çalışan öfkeli kalabalığı durdurmaya çalıştı.

Yaklaşık 4 milyon nüfuslu Urumçi’nin büyük kısmında, Ağustos ayından bu yana katı karantina önlemleri uygulanıyor. Günlük olay sayılarının 100 civarında seyrettiği kentte sakinlerden konutlarını terk etmemeleri isteniyor.

İtfaiye araçları geçememişti

Urumçi kentinin Tianshan semtindeki apartmanın 15. katında perşembe akşamı çıkan ve 10 can kaybına yol açan yangın, itfaiye takımları tarafından yaklaşık 3 saat sonra söndürülebilmişti. Toplumsal medyada paylaşılan manzaralarda, yangına müdahale etmek isteyen itfaiye araçlarının Covid-19 ile uğraş önlemleri çerçevesinde bariyerlerle kapatılan sokaklardan geçmekte zorlandığı görülmüştü.

Çinli yetkililer tezlere karşılık verdi

Urumçi makamları, gece saatlerinde düzenlenen basın toplantısında yangın faciasına yönelik tenkitlere karşılık verdi. Yetkililer, toplumsal medyada paylaşılan imajların tersine apartman sakinlerinin dışarıya çıkmalarına müsaade verildiğini savundu. Yetkililer apartmanın bulunduğu sitenin, salgınla gayrette “düşük riskli” olarak tanımlanan bölgede olduğunu, sakinlerin yangın sırasında dışarı çıkabileceğini öne sürdü. İtfaiye yetkilisi de itfaiye araçlarının geçişine salgın önlemleri kapsamında yerleştirilen bariyerlerin değil, park halindeki araçların mani olduğunu ileri sürdü. Bir öbür yetkili ise apartman sakinlerinin yangın güvenliği konusunu düzgün kavrayamadıkları için apartmandan süratlice kaçamadıklarını belirtti.

Yetkililerin açıklamaları, Urumçi halkının öfkesini daha da artırdı. WeChat ve Weibo başta olmak üzere Çin’de yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformlarında yapılan eleştiri içerikli paylaşımlar kısa süre sonra sansüre maruz kaldı.

Tedbirlerin gevşetilmesi sözü

Yetkililer ayrıca Urumçi’de aylardır süren karantinanın evreli olarak kaldırılacağını duyurdu. Urumçi lokal hükümeti tarafından düzenlenen basın toplantısında, “düşük riskli” olarak tanımlanan bölgeler için karantina önlemlerinin gevşetileceği kelamı verildi. Düşük riskli bölgelerde yaşayanların meskenlerini belirlenen müddetler doğrultusunda terk edebilecekleri, lakin sitelerin dışına çıkamayacakları kaydedildi.

Çin “Sıfır Covid” ısrarını sürdürüyor

Dünyanın geri kalanının tersine Çin, salgınla 2020 yılının başından bu yana “Sıfır Covid” stratejisi ismi altında süratli temas takibi, sık aralıklarla test, uzun periyodik karantina ve sokakların dezenfekte edilmesi üzere uygulamalara başvurarak gayret ediyor. Sıfır Covid stratejisi nedeniyle uygulanan katı önlemler, son devirde ülkenin farklı kentlerinde protestolar gerçekleştirilmesine yol açtı. Ülkenin güneyindeki metropollerden Guangzhou’da 14 Kasım’da halk, sokaklara çıkarak karantinanın kaldırılması istikametinde sloganlar atmıştı. Protestocular ile beyaz kollayıcı tulumlu polis ve yetkililer ortasında arbede yaşanmıştı.

Çin’in orta kesimindeki Zhengzhou kentinde yer alan Foxconn şirketinin iPhone fabrikası da Ekim ayı sonunda karantinadan kaçan ve memleketlerine dönmeye çalışan işçilerle gündeme gelmişti. Foxconn’da çalışan binlerce personel, geçtiğimiz günlerde de kendilerine verilen kelamların tutulmaması üzerine gerçekleştirdikleri protestoda polislerle çatışmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu