Yaşam

Ege Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “TÜBA Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı” sona erdi

TÜBA ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler Çalıştayı” sona erdi. Protokol ve açılış konuşmalarını TÜBA Lideri Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ve TÜBA Çevresel Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Kümesi Yöneticisi Prof. Çalıştaya İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, ilgili bakanlıklardan temsilciler, devlet ve vakıf üniversitelerinden öğretim üyeleri katıldı.

Program kapsamında çalıştayın davetli konuşmacıları TÜBA Asli Üyesi TÜBİTAK Lideri Prof. Ormancılık, Tarım ve Orman Bakanlığı, “Türkiye’nin Doğal Zenginliği: Biyoçeşitlilik” konulu.

6 oturumun gerçekleştirildiği ve 25 bilim insanının katkı sağladığı programın ilk oturumu “Türkiye ve Biyoçeşitlilik” İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu başkanlığında gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden Umut Adıgüzel, “Biyoçeşitliliğe Ulusal Bakış”, Prof. Dr. Akdeniz Üniversitesi. Ahmet Aksoy “Biyoçeşitlilik Kaybına Arazi Kullanımı ve İklim Değişikliğinin Etkisi”, OSTİM Teknik Üniversitesi, Türkiye Doğayı Koruma Derneği Prof. Toplum. Bülent Gözcelioğlu “Biyoçeşitlilik ve Anadolu’dan Yansımalar” hakkında konuştu.

prof. Dr. Sezai Ercişli moderatörlüğünde “Tarımsal Biyoçeşitlilik: Dünyayı Sürdürülebilir Beslemenin Zorlukları ve Çözüm Önerileri” başlıklı oturumda; Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Hakan Özkan “Tarımsal Öneme Sahip Bitki Türlerinin Yabani Akrabalarının İklim Değişikliği ve Biyoçeşitlilik Kaybı Karşısında Önemi”, İTÜ’den Prof.Dr. Esra Çapanoğlu İnanç “İnsan Sağlığı ve Tarımsal Biyoçeşitlilik İlişkisi”, Ege Üniversitesi Prof. Dr. M. Bahattin Tnyolaç “Bitki Genetik Kaynaklarının İnsanlığın Fayda Ekseninde Kullanımı” konulu sunum yaptı.

“Su Ekosistemleri Biyoçeşitlilik” programının 2. gününde gerçekleştirilen 3. oturumu Prof. Dr. Nuket Sivri yönetti. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu, “Türk Deniz Balıkları Çeşitliliğinde Değişen Değişimler”, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özbek “Türkiye İçsularında Biyoçeşitliliği Tehdit Eden Başlıca Faktörler” ve Doç. İlhan Aydın “Ulusal Balıkçılık Gen Bankası ve Biyoçeşitliliğe Etkileri” hakkında konuştu.

prof. Dr. Güleda Engin moderatörlüğünde “Karasal Ekosistemler ve Değişen Biyoçeşitlilik” başlıklı 4. oturumda; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Prof. Ahmet Karataş “Küreselleşmenin Dünya ve Biyosfer Üzerindeki Etkileri”, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mustafa Sözen “Küreselleşmenin Neden Olduğu Fauna Değişiklikleri”, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Prof. Dr. Mehmet Ali Öktem “Değişen Biyolojik Çeşitlilikte Salgınlar ve Tek Sağlık Tehditleri” konulu sunum yaptı.

Sağlıklı Ekosistem Göstergeleri başlıklı 5. oturumun başkanlığını Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin yaptı. İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Prof. Dr. Zeynel Arslangündoğdu “Türkiye’de Yaban Hayatı ve Biyoçeşitlilikteki Rolü”, TÜBİTAK-MAM’dan Dr. Diğdem Aktopraklıgil Aksu, “Ulusal Biyolojik Çeşitliliğin Korunması Kapsamında Yabani ve Çiftlik Hayvanı Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi ve Biyobankaların Kurulması” , İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Prof. Dr. Ünal Akkemik, “Orman Ağaçlarının Değişen İklim ve Türlerin Yayılımına Tepkileri” hakkında konuştu. Program değerlendirme toplantısı ile sona erdi.

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştay sonunda genel değerlendirme ve kapanış oturumu gerçekleştirildi. Mehmet Emin Aydın’ın başkanlığındaki oturuma İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuket Sivri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Türkiye’nin biyoçeşitlilik zenginliğine değinen Prof. Biyoçeşitlilik açısından oldukça zengin olan coğrafyamızı savunmak boynumuzun borcudur. Bu yüzden dünyanın bu güzelliğini bozmamak için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine rağmen ekosistem zenginliğinin korunması gerekmektedir. Etkinliğin iki günlük süresi boyunca Türkiye’deki biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik bir çalışmayı bilimsel yöntemlerle ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamızın sonunda teknoloji odaklı ama en değerli ekosistem öncelikli çözüm önerileri sunduğumuzu söyleyebilirim. Bizlere kapılarını açan Ege Üniversitesi’ne ve bizden hiçbir zaman esirgemeyen TÜBA’ya teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmanın ardından Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, katılımcıların çalıştayla ilgili görüş ve önerilerini aldı. Oturumun ardından hatıra fotoğrafı çekildi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu