Haber

‘Genel Kıyamet’ Wagner ayaklanmasından sonra ilk kez görüntülendi

Paralı asker grubu Wagner’in haziran ayında Rusya’da düzenlediği ‘ayaklanma’dan haberdar olduğu ve tutuklu olarak tutulduğu iddia edilen Rus General Sergey Surovikin, haftalar sonra ilk kez görüntülendi. Rus basınının ‘Genel Kıyamet’ olarak adlandırdığı Surovikin’in Moskova’da olduğu belirtildi.

Görüntüleri Telegram kanalında paylaşan ülkenin ünlü televizyoncu Kseniya Sobçak, “General Sergey Surovikin dışarıda. Hayatta, sağlıklı, evinde, ailesiyle birlikte, Moskova’da. Fotoğraf bugün çekildi.” Bağımsız gazeteci Alexei Venicetov görüntülerle ilgili olarak “General Surovikin ailesiyle birlikte evinde. İzinde ve Savunma Bakanlığı’nın hizmetinde” dedi.

ŞOYGU’YA ‘SUROVİKİN NEREDE?’ diye sordular.

Moskova Times’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e dün Soçi’deki görüşmelerine eşlik eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’ya Surovikin’in nerede olduğu soruldu. Habere göre Shoigu soruya yanıt vermedi.

Surovikin’in haziran ayındaki ‘ayaklanma’nın ardından Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri komutanlığından ihraç edildiği de iddia edildi.

Ne oldu?

Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırmakla suçladı ve misilleme yapmakla tehdit etti. Wagner’in birlikleri Ukrayna’yı terk ederek sonunda Rostov bölgesine girdi. Bunun üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), ‘silahlı isyan’ suçlamasıyla ceza davası açtı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner’in isyanını ‘ihanet’ olarak nitelendirdi. Prigojin, Moskova’ya gideceklerini açıklarken, Kremlin yönetimi ülkenin birçok yerinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Yevgeny Prigozhin’in, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko’nun Rusya’daki gerilimi düşürme teklifini 24 Haziran’da kabul ettiği bildirildi. Prigozhin, Rus kanının sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına döneceklerini açıkladı.

Kremlin, Prigojin hakkındaki ceza davasının kapatılacağını belirterek, ‘isyancı liderin’ Belarus’a gideceğini duyurdu. Putin, 26 Haziran’da televizyon kanallarında yaptığı halka açık konuşmasında, “Bugün, Rusya’ya hizmet etmeye devam etme veya Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle bir sözleşme imzalayarak ailenizin ve arkadaşlarınızın yanına dönme fırsatınız var. Dileyen herkes” dedi. Belarus’a gidebiliriz.” (DIŞ HABER)

hendekajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu