Teknoloji

Korkunun Babası HP Lovecraft’ın Eserlerinden İlham Alan 11 Oyun

Modern kaygı edebiyatının babası sayılan Howard Phillips, Lovecraft’ın eserlerinden esinlenerek yazdığı oyunlarla oyun dünyasında adından söz ettirmiş bir yazardır. Kozmik (lovecraftian) korku türünün oluşmasına yol açan çalışmaları, genel olarak kaygı türünü etkilemekle kalmamış, oyun kesiminde de özel bir yer edinmiştir.

Bu listemizde kozmik korku örneği olabilecek ve HP Lovecraft’ın eserlerinden esinlenilmiş 11 oyunu derledik. O zaman anlatmak bizden, yaşamak sizden!

11. Perili Otel: Charles Dexter Ward

HP Lovecraft’ın Perili Otel serisindeki eserlerinden ‘The Case of Charles Dexter Ward’ adlı kısa öykünün uyarlaması dizi listemizin başında yer alıyor.

Kayıp ikizimizi aradığımız oyun, Lovecraft benzeri oyunların ortasında yüksek bir bilinirliğe sahip olmasa da mütevazi bir seyirci ile karşımıza çıkıyor.

10. Delilik Dağlarında

‘Deliliğin Dağlarında’ çevirisiyle Türkiye’de belli bir okunabilirliğe sahip olan kitaptan esinlenilen oyunun adı ‘Deliliğin Dağlarında’ olarak karşımıza çıkıyor.

Team Clockworks tarafından geliştirilip yayınlanan oyun, Mart 2016’da piyasaya çıktı.

9. Konaryum

Conarium, HP Lovecraft’ın ‘Mountains of Madness’ oyunundan ilham alan bir oyundur.

Türkçe olmasının yanı sıra macera ve keşif unsurlarıyla farklı bir oyun olarak karşımıza çıkan Conarium, gerçekliğin sonunu ve bilgimizin mutlaklığını sorgulamamızı sağlıyor.

8. Eresys

Sıradaki oyun henüz geliştirme aşamasında olsa da HP Lovecraft’tan aldığı ilhamla heyecan kaynağı oldu. 4 kişilik bir ekiple korku unsurları içeren bir maceraya atılacağınız oyunun geliştiricisi Ares Dragonis.

7. Stygian: Eski Geminin Hükümdarlığı

Artık önünüzde bir 2D RPG oyunu var. Lovecraft’ın gizemli evrenlerinde geçen RPG’de, bir felaketin ardından dünya, ölülerin yaşadığı bir gezegene dönüşmüştür.

Tamamen elle çizilmiş iki boyutlu bir dünyanın izlerini taşıyan Stygian: Reign of the Old Oneship, lovecraft benzeri oyunlar listemizde yerini aldı.

6. Dagon: HP Lovecraft tarafından

Dagon aslında size hap benzeri bir lovecraft deneyimi yaşatacak kısa bir oyundur. 30 dakikalık oynanış süresi ile Steam üzerinden ücretsiz olarak erişebileceğiniz oyun, size Lovecraft’ın yolsuzluğa dayalı korku dolu evrenlerine girme şansı veriyor.

5. Batan Şehir

The Sinking City’de ABD’nin doğusundaki bir batık şehre giden bir araştırmacının maceraları anlatılıyor. Özel bir dedektifi oynadığınız oyunda, lovecraft benzeri kasvetli bir evrende karakterinizle birlikte her türlü maceraya atılıyorsunuz.

Şubat 2021’de çıkan oyunun Steam üzerinde yapılan yorumlar oyuna olan ilgiyi artırıyor.

4. Sahil

The Shore FPS stiline dayalı bir oyun. Korkunç bir adaya seyahat ettiğiniz ve önünüze çıkan her türlü zorluğun üstesinden gelmeye çalıştığınız oyunda Lovecraft evreninin unsurları olabildiğince yoğun bir şekilde hissediliyor. Seyahat ettiğiniz adada hayatta kalmak tamamen sizin oyunculuğunuza bağlı.

3. Cthulhu’nun Çağrısı

Call of Cthulhu, Hawkings ailesindeki gizemli bir ölümü araştırmaya giden Özel Dedektif Pierce hakkında kozmik bir korku evreni sunuyor. Ekim 2018’de piyasaya sürülen oyunda pek çok HP Lovecraft ilhamını görmek mümkün.

Steam’de ‘Çok Olumlu’ etiketini görmek heyecanı artırıyor.

2. Kanla Bulaşan

PC ortamından uzaklaşıp PlayStation gökyüzüne geçelim. Bloodborne, kozmik korku ile Dark Souls tarzını birleştirdi ve bize başarılı bir füzyon sundu. Çıkışından bu yana yaklaşık yedi yıl geçen oyun, FromSoftware’ın en iyi oyunlarından biri olarak kabul ediliyor.

Mart 2015’te piyasaya çıkan Bloodborne, PS4’e özel olarak çıkan ilk oyunlardan biriydi.

1. Amnezi: Karanlık İniş

Amnesia: The Dark Descent, kozmik kaygı türünün en iyi örneği olarak kabul edilen lovecraft benzeri bir oyundur. Piyasaya sürülmesinden yaklaşık on iki yıl sonra, oyun hala kaygı açısından yeniliğini koruyor.

Bu başarının arkasında Lovecraft’ın yazılarının büyük etkisi olduğunu düşünürsek, yazarın oyunun başarısında doğrudan katkısı olduğunu söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu