Haber

Türkiye ve İngiltere’deki Türk araştırmacılardan ameliyathane verimliliğini artıracak yeni yöntem

Bath Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nden Türk araştırmacılar, TED Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül önderliğinde imzaladıkları çalışma ile tıp dünyasında yeni bir dönem başlattılar. Paralel süreç prensibi ile geliştirdikleri ameliyat çizelgeleme yaklaşımı sayesinde ameliyathanelerdeki boşta geçen süre %40’a varan oranda azalmaktadır.

İngiltere’de Bath Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi’nden araştırmacılar, TED Üniversitesi (TEDÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Odalar. Çalışmada ameliyatların en verimli şekilde planlanabilmesi için birçok faktörün dikkate alınması gerektiği ortaya çıktı. Bunlar ameliyat öncesi hazırlıkların tamamlanması, ameliyatın süresi, hastanın durumu, cerrahi ekipmanın mevcudiyeti ve diğer hastaların bekleme süreleridir.

Ameliyathanelerin boş kalma süresi %40 azalır

Bu proje ile sağlık çalışanlarının verimliliğinin arttığına dikkat çeken TEDÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül, konuyla ilgili düşüncelerini şu sözlerle aktarıyor: “Çalışma önce üroloji servisinde denendi ve sonuç alındı. araştırmacılar mutlu. Hastaların bekleme süreleri dikkate alınarak ameliyathane boş kalma süresinde ortalama %40 oranında iyileşme sağlanabildiği kanıtlanmıştır. Bu araştırmanın hem hastalara hem de sağlık çalışanlarına büyük faydalar sağlayacağına inanıyoruz. Doğru bir planlama ile sınırlı ameliyathaneli hastanelerde çok daha fazla ameliyatın yapılabileceğini öngörüyoruz” dedi.

“Sağlık çalışanlarının işleri kolaylaşacak”

TEDÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül, “Ameliyatların süresindeki belirsizlikler göz önüne alındığında, ameliyatların programlanma süreci oldukça karmaşıktır. Ancak bu çalışma ile karmaşık süreçlerin kolay olduğunu ve hastanelerin mevcut sistemlerini güzelleştirmek için otomatikleştirilebileceğini gösterdik. Bu uygulama sağlık yöneticilerinin iş yükünü azaltacak ve hastanelerde daha fazla ameliyatın planlı ve zaman kazandırıcı şekilde yapılmasının önünü açacaktır. Yakın zamanda çeşitli hastanelerde pilot uygulamalara başlanacak” dedi.

Dünya çapında bilimsel ve akademik yayınlarda öne çıkanlar

Yönetim bilimi alanında önde gelen bilimsel dergilerden biri olan Omega’da yayınlanan makalenin dünya medyasında da yer bulduğunun altını çizen TEDÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serhat Gül sözlerini şöyle tamamladı: “Sonuçlar TEDÜ Bilimsel Araştırma Projeleri fonu tarafından desteklenen araştırmanın bir kısmı geçtiğimiz günlerde British University of Bath’ın haber sayfasında ve İngiltere’nin tanınmış bilim sitelerinde yayınlandı. Önümüzdeki dönemde sağlık alanında çeşitli süreçleri iyileştirecek çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu