Ekonomi

Bitcoin ETF’lerine düzenli fon girişi

Spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilgi devam ederken Bitcoin 47.000 doların üzerine çıktı.

Öte yandan merkez bankalarının bu yıl faiz indirimine başlayacağı beklentisi ve nisan ayında beklenen ‘halving’ de Bitcoin’deki yükselişi destekliyor.

Uzun bir bekleyişin ardından spot Bitcoin ETF’leri 10 Ocak’ta onaylandı ve 11 Ocak’ta işleme açıldı.

JPMorgan analistleri, en fazla işlem hacmine sahip spot Bitcoin ETF’lerini karşılaştıran bir rapor derledi. Buna göre BlackRock ve Fidelity tarafından sunulan Bitcoin ETF’leri, Grayscale tarafından ihraç edilenlere göre likidite avantajına sahiptir.

BlackRock ve Fidelity fonları, 11 Ocak’ta işlem görmeye başlayan dokuz yeni ABD spot Bitcoin ETF’si arasında yer alıyor. On yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Grayscale Bitcoin Trust (en büyük kripto varlığa dayalı fon), aynı gün ETF oldu. Aralarında Nikolaos Panigirtzoglou’nun da bulunduğu JPMorgan analistleri, BlackRock iShares Bitcoin Trust ve Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund’un iki likidite çalışmasında daha iyi puan aldığını söyledi.

Analizlerden birinde fiyatları değiştirmek için gereken işlem sayısını ölçmeyi amaçlayan Hui-Heubel oranı kullanıldı. Diğeri ise ETF’lerin kapanış fiyatlarını net varlık fiyatlarıyla karşılaştırdı.

JPMorgan grubu bir notta şöyle yazdı: “BlackRock ve Fidelity Bitcoin ETF’lerinin, piyasa genişliğiyle ilgili belirli likidite önlemlerinde Grayscale Bitcoin Trust’a göre zaten avantajlı olduğuna dair kanıtlar bulduk.”

Stratejistler, Hui-Heubel metriğinin BlackRock ve Fidelity çalışmalarında yaklaşık dört kat daha düşük olduğunu belirtiyor. Bu oran, bu iki ETF’nin önemli ölçüde daha geniş bir pazar genişliğine sahip olduğunu göstermektedir.

İkinci ölçüm ise ETF’lerin kapanış fiyatlarının ortalama net varlık değerinden ne kadar saptığını hesaplamaktır. Stratejistler, daha düşük bir farklılığın daha yüksek likiditeye işaret ettiğini ve bunun tersinin de geçerli olduğunu belirtiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu