Ekonomi

Goldman ve Morgan Stanley Archegos davalarında aklandı

Önemli bir hukuki gelişme olarak, ABD’li bir yargıç Goldman Sachs Group Inc (NYSE:GS) ve Morgan Stanley (NYSE:MS) aleyhine Archegos Capital Management’ın çöküşünün ardından yatırımcılar tarafından açılan çok sayıda davayı reddetti. Manhattan’daki ABD Bölge Yargıcı Jed Rakoff tarafından verilen karar, 36 milyar dolarlık firmanın Mart 2021’deki hızlı çöküşüyle ilgili yedi piyasa manipülasyonu ve içeriden bilgi ticareti iddiasına son veriyor.

Yatırımcılara, geçtiğimiz Mart ayında farklı bir yargıcın davalarını reddetmesinin ardından yeniden dava açma fırsatı verilmişti, ancak bu kez davanın reddedilmesi önyargılı oldu ve yatırımcıların yeniden dava açmaları engellendi. Archegos için ana broker olarak hizmet veren iki banka, yatırımcılar tarafından firmanın sahibi Bill Hwang’ın da teminat çağrılarını karşılayamaması nedeniyle satış yapacağına dair içeriden edindikleri bilgiye dayanarak hisse senedi satmakla suçlanıyordu.

Davacılar, Goldman Sachs ve Morgan Stanley kendi potansiyel kayıplarından kaçınırken, bankaların eylemlerinin kendilerini önemli kayıplara uğratmaya zorladığını savundu. Ancak Yargıç Rakoff’un tek paragraflık son kararında davanın reddedilme gerekçesine yer verilmedi ve ayrıntılı görüşün daha sonra verileceği belirtildi.

Hwang tarafından yönetilen Archegos, ViacomCBS (NASDAQ:PARA), Discovery (NASDAQ:WBD) ve Baidu (NASDAQ:BIDU) gibi şirketlere odaklanarak toplam getiri takasları yoluyla tahmini 160 milyar dolarlık hisse senedi riski biriktirmişti. Firmanın çöküşü, daha sonra İsviçreli rakibi UBS tarafından satın alınan Credit Suisse ve Japon Nomura Holdings (NYSE:NMR) dahil olmak üzere büyük bankaların milyarlarca dolar zarar etmesine yol açtı.

Yatırımcıların yasal temsilcileri yorum taleplerine yanıt vermezken ve Goldman Sachs benzer sorulara hemen yanıt vermezken, Morgan Stanley konuyla ilgili yorum yapmamayı tercih etti.

Bill Hwang, eski Archegos Mali İşler Müdürü Patrick Halligan ile birlikte, 8 Mayıs’ta Manhattan’da başlayacak olan ve Archegos’un çöküşüyle ilgili olarak menkul kıymetler dolandırıcılığı, tel dolandırıcılığı ve haraç toplama komplosu suçlamalarıyla karşı karşıya kalacakları bir ceza davasıyla karşı karşıya kalacak. Her ikisi de suçsuz olduklarını beyan ederken, Hwang ayrıca ayrı piyasa manipülasyonu suçlamalarını da reddetti. Yaklaşan duruşmanın birkaç aya yayılması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu