Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinin ilk oturumuna katıldı

– Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinin ilk oturumuna katıldı

G20 Liderler Zirvesi başladı

YENİ DELHİ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hindistan’daki ikametiyle başlayan G20 Liderler Zirvesi’nin ilk oturumuna katıldı.

G20 Liderler Zirvesi Hindistan’ın ev sahipliğiyle başladı. Sabah saatlerinden itibaren Yeni Delhi’deki Bharat Mandapam Uluslararası Kongre ve Sergi Merkezi’ne gelen başkanları, Hindistan Başbakanı Narendra Modi karşıladı. “Tek Dünya” başlıklı ilk oturuma Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer liderler katıldı. Yuvarlak masanın sağında Cumhurbaşkanı Erdoğan, solunda İngiltere Cumhurbaşkanı Rishi Sunak ve Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa yer alıyor.

İlk gün akşam yemeğiyle sona erecek.

Günün ilerleyen saatlerinde “Tek Aile” başlıklı ikinci oturuma katılması beklenen liderler, zirvenin ilk gününü akşam yemeğiyle sonlandıracak. Zirvenin ikinci gününde başkanlar, Hindistan bağımsızlık hareketinin lideri Mahatma Gandhi’nin mozolesini ziyaret ederek “Tek Gelecek” başlıklı son oturumu gerçekleştirecek. Liderler tepede ikili görüşmeler de yapacak.

Dünya gündemi konuşulacak

Gelişmekte olan ülkelere daha fazla borcun, kripto para düzenlemelerinin, jeopolitiğin konuşulacağı zirvede, çevre dostu ve sürdürülebilir kalkınma, hızlandırılmış ve kapsayıcı büyüme, teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı, kadınların öncülüğünde kalkınma, gelişmekte olan ülkelerin ortasındaki uçurumların azaltılması tartışılacak. iktidar ve gıda güvenliği tartışılacak. Belirsizliklerin etkisi gibi konular da tartışılacak. Liderler ayrıca Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel ve küresel sorunlara ilişkin de görüş alışverişinde bulunacak.

Xi ve Putin aynı fikirde değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Güney Kore Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman, Güney Afrika Devlet Başkanı Çin Devlet Başkanı Xi Cinping ve Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin’in bulunmadığı tepede Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese yer alıyor. Çin, Başbakan Li Qiang tarafından, Rusya ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil ediliyor. G20 üyesi olmayan İspanya da bu yılki zirveye konuk ülke olarak katılıyor.

yuregirhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu